skip to Main Content
Dansk Lean Forum
Senest opdateret 19. januar 2022

Kun 20% med Lean i produktionen har også arbejdet med Lean i administrationen!

Kun ca. 20% af de fremstillingsvirksomheder der har indført Lean i produktionen har også arbejdet med Lean i administrationen. Og her tæller selv små tiltag i administrationen med! Det viser den Lean-undersøgelse Flexkom netop har gennemført.
Et skræmmende tal når man tænker på, at der ofte er et større potentiale for forbedringer i de administrative arbejdsgange. Det skyldes sandsynligvis at vi altid har trimmet produktionen – og har ladet de administrative medarbejdere have deres egne bastioner.

Hvad holder os tilbage fra at gå i gang med administrationen?

Traditionelt har vi altid arbejdet med at trimme produktionen. Vi har gennemført tidsstudier, målt og vejet lagrene og vi har indført systemer til at måle maskinernes udnyttelsesgrad. Og ikke mindst har vi i vores målinger konstant fokus på om vi har det rette antal medarbejdere (produktivitet), at vores direkte lønkroner er lave i forhold til produkternes værdi og at der ikke stemples ind på ikke-produktiv tid.
Netop fordi produktionen er så målbar og synlig er det meget nærliggende at gå ”derud” og optimere flow, lagre, arbejdsgange, planlægning osv. Ofte kan vi måle effekten af vores indsats direkte på ét eller flere nøgletal. Desuden har medarbejderne i produktionen vænnet sig til dette fokus og de er vant til at ændre arbejdsgange, layout osv. i vores bestræbelser på at optimere forretningen.

Tænk hvis vi gjorde det samme i administrationen?

Tænk hvis vi gik ind i administrationen med samme tilgang og samme målinger? Der ville lyde at brøl af nye dimensioner. Er det fordi vi i administrationen ikke er vant til at blive vurdere med ”forretningsbriller” eller er det fordi vi er blevet selvfede og er bange for konsekvenserne?
Men er administration ikke blot produktion af information og data?
Jo. Faktisk bør vi begynde at betragte administration som en form for produktion. Der kan være opgaver i administrationen som ikke lader sig veje og måle hele tiden – eks. kreative afdelinger. Men også her kan man med fordel gå ind og lægge mere struktur på arbejdet. Der er spild overalt! Og fjerner man noget spildtid – er der mere tid til at være kreativ :-)
Hvis vi i Danmark skal have en fattigmands chance mod de nye konkurrenter i verden, så skal vi snart – meget snart – i gang med Lean i administrationen. Her tænker jeg ikke blot på lidt 5S i filsystemet, men også på alle de elementer som isbjerget gemmer under vandoverfladen. Det er ofte hellige køer og ”politisk ukorrekt”. Men vi skal turde! Der ligger meget spild i isen over overfladen og den skal vi selvfølgelig angribe! Men vi skal også turde dykke under overfladen og gå mere modigt til værks. Det gælder ikke mindst vores måde at anskue administration. Det kan faktisk måles og vejes. Og mange af vores opgaver i administration er faktisk standardopgaver der gentages.
Min påstand er, at der ligger mindst lige så stort et potentiale i administrationen som i produktionen. Og med alt det vi har fundet i produktionen, så er der vel ikke noget at vente på.
Et eksempel på sammenhænge er, at en undersøgelse viser at 80% af produktionsomkostningerne fastlægges i produktudviklingsafdelingen. Så hvorfor ikke starter der?


Dansk Lean Forum:
Certificeret Lean Green eller Black Belt?

Alle bælteniveauer – som selvstudie eller fremmøde >


Læs mere

Se argumenter for, at virksomheder bør arbejde med Lean i hele værdikæden >
(bl.a. om, at op til 80% af produktionsomkostningerne bliver fastlagt uden for produktionen)

Af Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith
Flexkom – Lean konsulenthjælp og gratis download af Lean-værktøjer!
Lean Kursus – Flexkom Lean Akademi >


Dansk Lean Forum:
Hvor langt er I med Lean fra 0-100%?

Få svaret på 9 spørgsmål >


Dette indlæg har 0 kommentarer

Skriv gerne en kommentar!

Back To Top

Discover more from Dansk Lean Forum

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading