Målingers betydning for succes ved implementering af Lean Produktion

Målingers betydning ved forandringer 
Det er vigtigt at erkende målingers vigtige betydning for implementering af Lean. Som vi har skrevet i andre indlæg på Dansk Lean Forum, medfører Lean ofte en stor forandring for aktørerne i en organisation. Disse store forandringer skal fastholdes. Det skal ikke mindst ske gennem god forandringsledelse og konstant fokus. Men samtidig er det også vigtig at anerkende målingers store betydning for at fastholde en ny måde at gøre tingene på – en forandring.

De normale målinger skal fortsætte 
Det er almindeligt anerkendt at man gennem målinger kan flytte fokus til det man ønsker. Ved implementering af Lean bør man fortsætte de almindelige forretningsmålinger, som mange virksomheder allerede gennemfører
– Omsætning og omkostninger
– Leveringsevne
– Lagerniveauer

Nye målinger
Ved implementering af Lean bør man overveje at måle på de fokusområder man arbejder med i implementeringen. Eksempler er:
– 5S auditering.
– Produktivitet.
– Produktion per dag – endnu bedre per skift eller time.
– Lageromsætningshastigheder.
– Gennemløbstid.
– Gennemførte forbedringer.
– Kvalitetsniveau – antal fejl og omkørsler.

Operationelle målinger
Grundlæggende handler det ved Lean om, at lægge driftsbeslutninger så tæt på aktiviteterne som muligt. Derfor skal målingerne gøres operationelle og opdateres så ofte som muligt.
De overordnede målinger kan godt accepteres på månedsbasis. Men når det foregår på månedsbasis, når man ofte 1-2 uger ind i den næste måned før en måling opdateres. Meget få kan derfor bruge disse målinger operationelt. Det er simpelthen for sent at foretage korrektioner hvis man eksempelvis skulle have undgået en lagerstigning. Et godt eksempel på operationelle målinger er timetavler. Her kan man med timers varsel se om dagens produktion bliver opfyldt og hvilke problemer der eventuelt har kostet kapacitet.

Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom
Flexkom – Lean kurser, Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s