Lean er for både serie- og ordreproducerende virksomheder

Hvad er forskellen mellem en ordre- og en serieproducerende virksomhed?

Grundlæggende er der ingen forskel på en ordre- og en serieproducerende virksomhed. Grundlaget for betegnelserne ligger typisk i, om virksomhederne producerer varer til kundeordrer eller om de producerer varer til lager, som så sælges ved ordrer. Man kan faktisk sige, at virksomheder der laver varer til kundeordrer (ordreproduktion) er et skridt tættere på Lean end en serieproducerende virksomhed. Serieproduktion kan også gå under betegnelsen masseproduktion (afhænger af seriestørrelsen).

Lean kan anvendes i både ordre- og serieproducerende virksomheder

I begge virksomhedstyper kan man opnå forbedringer med Leans fem principper og fokus på de 7 spildtyper. Eksempelvis omkring forbedring af orden og ryddelighed (5S), flow, gennemløbstidseriestørrelser, lagre, leveringsservice osv. (læs om de mulige resultater med Lean i produktionen). Lean forener/kombinerer på flere områder de fordele der er ved at være ordreproducerende, samt de fordele der er ved at være serieproducerende.

Faktisk vil de serieproducerende virksomheder, med en reduceret gennemløbstid, måske endda være i stand til at blive ordreproducerende. Det forudsætter at de er i stand til at lukke det gab i leveringstid, der findes mellem virksomhedens gennemløbstid og kundernes ordrehorisont.

Læs mere om enkeltstyksproduktion

Se alle indlæg om enkeltstyksproduktion i Lean på Dansk Lean Forum.

One comment

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s