Lean – et fælles sprog i hele virksomheden

En styrke ved Lean er, at der skabes et fælles sprog i virksomheden!

Det er efterhånden anerkendt at Lean og værktøjerne i Lean kan skabe markante resultater i en produktion. De senere år er flere og flere virksomheder også begyndt at anvende Lean i administrative processer. Jeg plejer at sige, at vi her taler om det “oversete potentiale”. Vi har i mange år optimeret produktion – men nu er/bør turen kommet til de administrative processer! Potentialet er stort!
Tilbage til det fælles sprog. Værktøjer i administration er de samme som i produktionen. Derfor vil Lean, hvis det implementeres bredt, give et fælles sprogbrug i hele huset. Alle vil tale om “de 8 spildtyper”, “5S” og måske “5S audit”, “løbende forbedringer” og “kortlægning af værdikæder”. Detaljerne under overskrifterne er forskellige om de anvendes i administration eller produktion, men ikke destro mindre kan en “Key Account Manager” i salg pludselig snakke om forbedringer med en “operatør” i smedeafdelingen.

Ikke alle værktøjer er fælles

Nogle af værktøjerne er selvfølgelig forskellige for produktion og administration.
I produktion anvender man bla. OEE-målinger (udnyttelsesgrad af maskiner) og SMED (reduktion af omstillingstider) som ikke anvendes i administrationen.
Også kortlægning af værdikæder er forskellige for produktion og administration. Jeg bruger selv meget kortlægning vha. post-its når der skal kortlægges administrative flows. I produktionen er der oftere mere behov for udjævning af tider, som kræver en mere detaljeret form for kortlægning.
Men overordnet har jeg gode erfaringer med at implementere Lean i alle afdelinger/hele virksomheder – salg, udvikling, økonomi, produktion mm. – og dermed få det fælles sprog!
God fornøjelse med Lean!

Dansk Lean Forum anbefaler

Af Dansk Lean Forum

Af Mikkel Smith, Flexkom
Flexkom – Lean kurser, Lean værktøjer, Lean konsulenthjælp >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s